Megszorít Kunszentmárton is

Megosztás

Nem maradt ki Kunszentmárton sem a legújabb össznépi játékból, a megszorításosdiból. A város több intézkedést tett a megtakarítás érdekében. Télen több intézményt bezárnak, sőt, négynapos munkarendre tér át a polgármesteri hivatal. Többek között ezt jelentette be Wenner-Várkonyi Attila. A  polgármester a testületi ülést követően számolt be az ülésen meghozott intézkedésekről.

Ezek szerint valamennyi intézményben csökkentik a hőmérsékletet, kivételt képeznek a jogszabályban előírt helyek. Ami helyiségeket nem használnak, ott temperáló hőmérsékletet állítanak be. Felülvizsgálják, hol lehet energiatakarékos izzókat felszerelni. Ebből jelentős megtakarításra számítanak már jövőre. Új munkavállalókat csak kivételes esetben lehet felvenni, erről is döntöttek.

Ezen kívül bezárják a Danyi Margit Sportcsarnokot december 16-án. Az intézmény február 28-ig lesz zárva. Bezárják a városi könyvtárat is, de csak akkor, amikor kiköltözik a katolikus óvoda egyik kiscsoportja onnan. Ez hamarosan megtörténhet.

Bezárják a kungyalui klubkönyvtárat és művelődési házat is, sőt már be is zárták november 1-től, nem is kis időre, április 15-ig. Bezárják a Szabó Gyula Művelődési Házat is december 16-tól január 13-ig.

A polgármester bejelentette, hogy a polgármesteri hivatalban áttérnek a négynapos munkarendre. Hétfőtől csütörtökig 7 és 17 óra között dolgoznak majd. Csütörtökön délután már kezdenek leállni a fűtéssel, hétfő hajnalig csak temperálás lesz.

Az emeleten lévő járási hivatal klímát használ majd pénteken és kevesebb irodában  fognak majd dolgozni, közigazgatási szünetet is elrendeltek. Eleve a járási hivatal is szünetel december 22 és január 6 között, így a polgármesteri hivatal is bezár majd ezen időszakban.

Ez egy intézkedéscsomag, ha szükség lesz rá, még többet fognak meghozni.

Döntöttek ugyanakkor arról is, hogy a szociális keretösszeget megemelik. Új segélyezési formát hoztak ugyanis létre a dübörgő gazdaság és magyar jólét ellenére.  Ezt azok az egyedülálló nyugdíjasok vehetik igénybe, akiknek a nyugellátása nem haladja meg a 142 ezer 500 forintot, illetve azon két nyugdíjas, akik egy háztartásban élnek és együttes ellátmányuk nem éri el ezt az összeget. Ők egyszeri 30 ezer forintos rezsitámogatást kapnak, feltéve, ha még nem vették igénybe kétszer a 20 ezer forintos tüzelőtámogatást.  Ez utóbbit már eddig 209 kérelmezőnek voltak kénytelenek megadni annak ellenére, hogy a kormánypárt folyamatos nyugdíjemelésről és nyugdíjprémiumról kommunikál.

Döntöttek arról is, hogy felméretik majd a kiírt pályázaton nyertes céggel, hogy a város alatt milyen termálvízkincs van, amit a jövőben hasznosítani tudnának.

Polgármesteri tájékoztató (2022-10-28)

Uploaded by Kunszentmárton online on 2022-10-28.

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek